Vijestiiiiii

Talibani: Nema pregovora sa Kabulom

280views

Talibani su danas demantovali najave da će u Saudijskoj Arabiji pregovarati s predstavnicima afganistanske vlade.

“Nema nikakve istine u izvještajima u kojima se kaže da će se delegacija Islamskog emirata (naziv talibanske vlade od 1996-2001) u bliskoj budućnosti sastati s predstavnicima Karzaijeve vlade u Saudijskoj Arabiji”, navodi se na sajtu talibana “Glas džihada”.

Talibani, svrgnuti s vlasti krajem 2001. poslije invazije međunarodne koalicije na čelu sa SAD, posljednjih deset godina vode gerilski rat protiv vlade u Kabulu i njenih saveznika iz NATO-a.

Početkom januara, pobunjenici su napravili prvi korak prema eventualnom mirovnom procesu, pošto su izrazili spremnost za otvaranje kancelarije za kontakte sa SAD u Kataru.

Tada nije pomenuta afganistanska vlada, koju talibani smatraju “marionetom” SAD i ne priznaju je.

Kabul sa svoje strane ne krije protivljenje katarskoj opciji. “Uvijek smo se više zalagali za Saudijsku Arabiju, a ne za Katar”, kazao je u ponedjeljak predstavnik za štampu afganistanske vlade Akim Hašer i precizirao da nisu preduzete nikakve konkretne mjere za početak razgovora.

S druge strane, neimenovani afganistanski diplomata kazao je u ponedeljak Frans presu u Rijadu da će “dvije delegacije, jedna vladina i druga talibanska, pregovarati u Saudijskoj Arabiji”, ali nije naveo datum početka tih razgovora.

(Beta)