Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/wp-content/themes/bingo/templates/template_single_post.php on line 1022
Aktuelno

Tajna posjete ”starca” iz Vatikana islamskom Istoku

422pregledi
Preveo: Harmin Suljić
Nije došao radi hodočašća, kao što je obećao, nego je došao da ponovo izazove muslimane, što je svojim postupcima i riječima potvrdio, izjavivši da je došao u službi jevreja. Prije svega, neophodno je istaknuti da se nije htio izviniti muslimanima za uvrede koje je izgovorio prije tri godine, niti je htio izuti obuću prilikom ulaska u najveću džamiju u Jordanu, a s druge strane, obznanio je izgradnju najvećeg kršćanskog univerziteta za širenje kršćanstva među arapskim zemljama počevši od Jordana. Njegova najopasnija izjava je ona u kojoj je rekao da je cilj njegove posjete jačanje veza između Katoličke crkve i jevreja, i individualno i institucionalno. Sve ovo bilo je dovoljno da isprovocira osjećaje muslimana koji su – zbog neprijateljstva koje je pokazao prema islamu i muslimanima još od prvih dana svoje inauguracije – jedva čekali da se završi njegova posjeta arapskim državama.
 
Neprijateljstvo u kontinuitetu
Papino neprijateljstvo prema muslimana bilo je očigledno još od samog početka njegove inauguracije, kada je zasjeo na tzv. Svetu stolicu koju katolici smatraju najuzvišenijom pozicijom vjerskog poglavara Katoličke crkve. Naime, početkom septembra 2006. godine, papa je verbalno napao muslimane, izrazivši se negativno  o islamskom učenju i Vjerovjesniku, salallahu alejhi ve sellem. Neophodno je podsjetiti da je junak ove priče vatikanski papa Benedikt XVI, inače njemačkog porijekla, u svom obraćanju na jednom univerzitetu u Njemačkoj, u prisustvu nekoliko stotina katoličkih monaha i pastora iz cijelog svijeta, odabrao govor iz četrnaestog vijeka koji su o Vjerovjesnikovom, salallahu alejhi ve sellem, ulozi i utjecaju na čovječanstvo  vodili rimski imperator Manuel II i perzijski filozof.
Papa je našao za shodno da tom prilikom spomene imperatorove riječi upućene filozofu: ”Pokaži mi šta je to Muhammed donio novoga i pronaći ćeš samo demonske i nehumane stvari, poput njegove zapovijedi da se vjera koju propovijeda širi mačem!”
Ove papine riječi izazvale su buru negodovanja kod muslimana širom svijeta. Muslimanska ulema prokomentirala je ove papine riječi kao uvredu i ispoljavanje mržnje prema Vjerovjesniku čovječanstva, jer je dao sebi za pravo da ga opiše kao nepravednog, neznalicu, neuračunljivog, i povrh svega da navede da je islam širio sabljom i silom. Ovakav stav samo pokazuje stari stav kršćana koji se ponovo budi u novim generacijama njihovih sljedbenika i potomaka. Nakon toga papa je odbio da se izvini muslimanima zbog skrnavljenja časti i ugleda najboljeg Allahovog stvorenja, Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem, a istovremeno je dopustio sebi, toliko koliko je mogao, da izrekne žaljenje zbog toga što muslimani smatraju da ih je uvrijedio svojim riječima.
 
Podsticaj kršćanima islamskog Istoka
Papino provociranje muslimana nije stalo na ovim napadima, nego je pokušao da podstakne kršćane Istoka da se, kako je to on nazvao, ”oduže svojim korijenima”. Neki su ove riječi protumačili podsticanjem kršćana protiv ”muslimanskih vladara” koji vladaju ovim državama. Najgore u svemu tome je što je zaboravio da cjelokupna teritorija o kojoj on govori proklamira islam kao svoju vjeru, osim malog procenta pripadnika drugih konfesija. Komentatori ovih riječi kažu da je to dokazao kada je rekao: ”Katolička sredina ovdje (misleći na arapske zemlje) je pod velikim i jakim utjecajem i previranjima koji se odražavaju na sve narode Bliskog istoka.” Nakon toga poručio je kršćanima Istoka: ”Povratak na kršćanske izvore posebno se odnosi na vas. Morate biti iskreni prema poruci Katoličke crkve na svetoj zemlji. To od svakog pojedinca među vama zahtijeva veliku hrabrost. Hrabrost ubjeđenja koje se budi sa ličnom vjerom, ali ne tradicijom socijalnog ili porodičnog tipa.”
Šta je papa imao za cilj da kaže ovim riječima? Je li to papa poziva na revoluciju kršćana Istoka protiv muslimanskih zemalja? Ili je to samo lijep poziv kršćanskog poglavara svojim muridima i sljedbenicima u čemu nema primjese politike, ili samo toliko da se vežu za svoju zemlju?
Papa je već u prvim danima svoga ustoličenja pokazao da nema lijepe namjere prema muslimanima jer su sve njegove izjave, od tada pa sve do danas, bile direktno uperene protiv muslimana, a i ova njegova zadnja posjeta ukazuje da je došao da ponovo napadne i podstakne druge narode protiv muslimana. Očigledno je da papa sve svoje postupke i riječi zasniva na srednjovjekovnim učenjima Crkve koja je u to vrijeme bila glavni propagator i promotor krstaških pohoda protiv islama. Isto kao što je prethodni američki predsjednik Džordž Buš imao hrabrosti da kaže kako on nosi krstašku zastavu protiv arapskog svijeta, i Benedikt jasno pokazuje da želi nastaviti Bušovim kolonizatorskim stopama.
 
Dodvoravanje jevrejima
Nastavljajući da provocira muslimane, vatikanski papa odlučno se dodvoravao jevrejima dok je bio u posjeti Jordanu; možda je ovim dodvoravanjem htio da im kaže kako je on došao njima, a ne muslimanima: učio je molitve iznad brda Nibo, kojeg svetkuju jevreji, da se poboljšaju odnosi između jevreja i kršćana. Tom prilikom im je rekao: ”Tradicionalna posjeta svetim mjestima podsjeća nas na neraskidive veze koje povezuju Crkvu i jevrejski narod.” Možda je tom prilikom zaboravio da pisac njegove svete knjige piše kako su upravo jevreji bili oni koji su razapeli Isusa.
Papa je nastavio svoj govor kojim je sve više i više razotkrivao opasnost svojih planova koje je spremio za posjetu arapskom svijetu, u pripremi za najveću očekivanu bitku postojanja čovječanstva Armagedon (ili Melhama), naglasivši da je sada vrijeme sretnog milenijuma kada se očekuje plan oslobođenja, kao i drugi povratak Gospodina Mesije, upravo radi uspostavljanja čiste jevrejske države na palestinskoj historijskoj zemlji, onako kako se navodi u njihovom vjerovanju. Tom prilikom papa je rekao: ”Neka se naša srca i oči podignu Uzvišenom, nas ovako sakupljenih na svetom mjestu, pripremljenih za iščitavanje molitve kojoj nas je podučio Gospodar Mesija. Molimo Ga da ubrza povratak Svog kraljevstva, da posvjedočimo i vidimo planiranu realizaciju spasa i upotpunjenja Njegove misije.”  
Benedikt je izrazio nadu da će njegova posjeta biti nadahnuće za obnovljenu ljubav po spisima Starog zavjeta, i podsticaj na savladavanje svih prepreka na putu izmirenja jevreja i kršćana, sa obostanim poštivanjem i u službi mira.
Ove papine riječi, kada citira Stari zavjet, isključuju prisustvo islama, što bi značilo da dojučerašnji neprijatelji, jevreji i kršćani, trebaju da se ujedine protiv svog zajedničkog neprijatelja današnjice, to jeste islama.
 
Papin ulazak u džamiju u cipelama
Vatikanski papa nije nimalo obratio pažnju na osjećaje muslimana niti je iskazao poštovanje prema njihovim svetinjama kada je ušao u Husejn b. Talalovu džamiju u Omanu obuvenih cipela. Njegovi pomagači su istakli kako, navodno, papu niko nije obavijestio da mora izuti cipele prije ulaska u džamiju. ”Kobajagi” nije znao za svetinje muslimana i kako se oni odnose prema njima i prema svojim džamijama.
Također, papa nije propustio priliku da dolije ulje na vatru kad je postavio kamen temeljac za izgradnju krstaškog univerziteta u pokrajini Ma’deba u Jordanu. To je prvi univerzitet pod patronatom Crkve u Jordanu koji će djelovati na polju pokršavanja u arapskim zemljama.
Ovaj događaj naišao je na veliko negodovanje uglednih ljudi sa vjerske i političke scene u Jordanu, koji to smatraju prvim korakom ka pokrštavanju djece u tim područjima.
 
Izvor: www.islamway.com