Islam i žena

Svrha hidžaba

1.39Kpregledi
Piše: Muhamed Ikanović
 
Ovim tekstom ne želim da uopšte analiziram i govorim o temi da li je hidžab obavezan ili ne ? Smješno je to i spominjati i uvijek sam se pitao odakle snaga nekome da kaže da je hidžab čisto običaj a ne obaveza ili da kaže da on nije obavezna u jednom dijelu svijeta a u drugom jeste? A o jasnoći kur’anskih i hadisih tekstova nije potrebno govoriti, „A RECI VJERNICAMA NEKA OBORE POGLEDE SVOJE I NEKA VODE BRIGU O STIDNIM MJESTIMA SVOJIM, I NEKA NE DOZVOLE DA SE OD UKRASA NJIHOVIH VIDI IŠTA OSIM ONOGA ŠTO JE IONAKO SPOLJAŠNJE,  I NEKA VELA SVOJA SPUSTE NA GRUDI SVOJE, NEKA UKRASE SVOJE NE POKAZUJU DRUGIMA….“.(en-Nur 31)

A kazna koja se spominje za one koji ga ne praktikuju i razgolićavaju se najvaljena je u jednoj od hadiskih predaja: „Dvije vrste ljudi bit će stanovinici Džehennema i ja ih na ovozemaljskom životu nisam vidio: silnici u čijim su rukama bičevi debljine kravljih repova kojima tuku svijet i žene koje nose prozirnu odjeću kao da su gole, koje okreću lice od Allahovih zapovjedi i sklone su zlim djelima, a glave njihove su im kao grbe deva. Takve žene neće uči u Džennet, niti će osjetiti njegov miris. A miris njegov širi se na sve strane veoma daleko.“ (Muslim)
Pa ko tvrdi da nije obavezan ili potreban onda neka odgovori na ovakve dokaze! Ono što bih htio napomenuti ovim tekstom je sama svrha hidžaba i zašto je on uopšte propisan? Allahu Uzvišenom hvala iz dana u dan je sve više onih koje su svjesne obaveznosti i vrijednosti hidžaba pa to i sprovode u svakodnevni život. Iz toga razloga neophodno je da se podsjetimo na samu svrhu propisivanja tog hidžaba. Iako je hidžab prisutan meðu nama ponekad insan stiče dojam da kod jednog dijela muslimanki nije shvaćena potpuna svrha propisivanja pokrivanja žene. Kao prvo muslimani ne bi smjeli sebi dopustiti da kritikuju pokrivanje lica jer je to u najmanju ruku sunnet i ima osnove u našoj vjeri. Ali o tome sada ne želim govoriti da li je obaveza ili nije.
Vidljivo je i jasno da tijelo žene nije kao tijelo muškarca i da žena na svome tijelu ima mnogo više ukrasa nego muškarac. I svaki detalj ženskog tijela je privlačan za muškarca u puno većem obliku nego muškarac ženi. Iz ovoga razumijemo da svrha hidžaba je da pokrije te ljepote ženskog tijela. Da bi se to ispunilo odjeća ne smije biti uska niti prozirna. Ovo i jeste jedan od nedostataka praktičnog hidžaba u našim sredinama. Mnoge muslimanke hidžab shvataju kao tkaninu koja treba preći preko njenog tijela bez obzira da li sakrila ono što je ispod nje ili njena prozirnost ocrtavala tijelo.
„NEKA VELA SVOJA SPUSTE NA GRUDI SVOJE…“  Kur’anski ajeti su vrlo precizni i ovdje se spominje naredba  spuštanja odjeća preko grudi obzirom da je to jedan od izraženih ukrasa žene. Ali i samo shvatanje hidžaba i pokrivanja nam najbolje pojašnjava postupak ashabijiki za koje se kaže da su nakon objavljenih ajeta o hidžabu  pokrile svoje tijelo kao da je na njihovim glavama crni gavran.
Još jedna od manjkavosti hidžaba kojeg možemo viditi na našim ulicama je što se kao dio njega uzimaju hlače. Znamo da je adet da hlače nose muškarci i  da je oblik hlača kod žena bio samo unutrašnji dio odjeće dok je vanjština nošenja takvog oblika odjeće bila osobita samo za muškarca. Allahov Poslanik sallallahu alejhi ve sellem je prokleo žene koje oponašaju muškarce.
Na kraju bi podstakao svaku muslimanku koja vjeruje u Allaha i Sudnji dan da razmisli o svrhi propisivanja hidžaba i da ga kao takvog praktikuje u svome svakodnevnom životu bez obzira na to šta drugi o tome mislili jer naš život treba da ide u smjeru Allahova zadovoljstva i uspijeha na oba svijeta. Ne dozvoli sebi sestro da budeš od onih koje „sažalijevaju“ sestru zato što ona nosi široki džilbab. Neka tvoja odjeća bude odraz tvoje bogobojaznosti a ne kinðurenja i privlačenja pažnje drugih muškaraca.

 
Prvi put objavljeno: Ponedjeljak, 22 Listopad 2007 05:07
X