Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/2020/wp-content/themes/minbertheme/templates/template_single_post.php on line 1084
Vijestiiiiii

Svjetska banka: Izrael guši palestinsku ekonomiju

602views

Izraelska ograničenja i blokade u kombinaciji s pogoršavanjem fiskalne situacije u Palestinskoj samoupravi uzrokuju “trajnu štetu” konkurentnosti palestinske ekonomije, upozorava Svjetska banka.

U izvještaju objavljenom u utorak uoči sastanka globalnih donatora u Briselu 19. marta, Svjetska banka je istražila dugoročne štete za ekonomiju, kao rezultat pogoršanja finansijske krize koja pogađa Vladu u Ramalli.

Izvještaj se bavi i posljedicama izostanka pregovora, koji su u zastoju od kraja septembra 2010.

Svjetska banka upozorava da bi se fiskalni stres “mogao pogoršati u 2013.”

“Iako je bitno obraditi pažnju na kratkoročno finansiranje manjkova, važno je prepoznati da kontinuirano postojanje sistema zatvaranja i ograničenja nanosi trajnu štetu ekonomskoj konkurentnosti na palestinskim teritorijama”, navodi se u izvještaju.

“Što duže trenutna situacija bude trajala, oporavak proizvodnih kapaciteta palestinske ekonomije će biti skuplji i dugotrajniji”, zaključuje se.

‘Prekid okupacije’

Palestinska samouprava pozdravila je izvještaj, rekavši da je jedini način da se ova prijetnja ukloni “prekid izraelske okupacije”.

“Kontinuirana izraelska vojna okupacija, sistem ograničenja i kontrola, nelegalna naselja i puna kontrola Zone C predstavlja napad na nacionalna prava Palestinaca na državotvornost i ekonomski potencijal”, izjavila je glasnogovornica Nour Odeh u saopćenju.

Ona je istakla da je trenutna kriza, potaknuta zadržavanjem poreznih sredstava koja Izrael prikuplja Palestinske uprave, već nanijela “kratkoročne i dugoročne štete”.

“U suštini, jedino trajno i pravo rješenje je kraj izraelske okupacije”, dodala je ona.

Nakon snažnog rasta BDP-a u posljednjih nekoliko godina, ekonomska aktivnost znatno je usporila 2012, otkriva Svjetska banka.

Visok nivo nezaposlenosti također ima negativan utjecaj na dugoročnu konkurentnost ekonomije, navode autori izvještaja.

“Nastavak financijske podrške donatora, reformski napori Palestinske uprave stoga su neophodni za upravljanje sadašnjim finansijskim manjkom”, navode autori, naglašavajući potrebu za stvarnim rastom privatnog sektora.

(AJ Balkans)