Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/2020/wp-content/themes/minbertheme/templates/template_single_post.php on line 1084
Iz minute u minutu - STANJE U SIRIJI

Sutra u Parizu sastanak Prijatelja sirijskog naroda

386views

Sutra će u Parizu biti održan sastanak Prijatelja sirijskog naroda na kojem će učestvovati predstavnici više od 100 zemalja.

Glavna tema sastanka biće represija sirijskog režima te prošlosedmični odbijeni prijedlog specijalnog predstavnika UN-a i Arapske lige za Siriju Koffija Annana u vezi sa osnivanjem sirijske prelazne vlade. Na sastanku će se razgovarati i o načinu na koji bi efikasno mogao biti proveden Annanov plan.

Rusija, jedna od zemalja koje podržavaju sirijski režim, neće poslati svog predstavnika na pariški sastanak. Predstavnik ove zemlje nije se pojavio ni na sastancima prethodno održanim u Tunisu i Istanbulu. Sastanak Prijatelja sirijskog naroda bojkotovat će i Kina.

No, očekuje se da će zapadne zemlje sa sastanka uputiti poziv Rusiji da odustane od podrške sirijskom režimu predsjednika Bashara al-Assada.
Prvi sastanak Prijatelja sirijskog naroda održan je u februaru ove godine u Tunisu, a drugi u aprilu u Istanbulu.

(Anadolija)