Vijestiiiiii

Sukobi unutar jemenske vojske

468views

U sukobu oružanih snaga lojalnih jemenskom predsjedniku Ali Abdulah Salihu i vojnika generala Ali Mohsena, koji je prešao na stranu opozicije, u Sani je poginulo dvoje ljudi.

Očevici su izjavili da su sukobi izbili u gradu Adenu na jugu Jemena kada su bezbjednosne snage pokušale da razbiju demonstracije kojima se pozivaju na okončanje 32-godišnjeg Salihovog režima.”Centralne bezbjednosne snage sukobile su se sa Mohsenovim vojnicima. Dva vojnika su poginula dok su četiri u kritičnom stanju”, rekao je vojni izvor, dodajući da je jedna žrtva iz Mohsenovih snaga a druga iz vladinih.

Ministri inostranih poslova zemalja iz Persijskog zaliva saopštili su ranije da će pozvati Saliha i njegove protivnike na posredničke razgovore o transferu vlasti u Jemenu kako bi bio okončan spor nakon dva mjeseca uličnih protesta. Opozicija je prvobitno odbacila plan, ali su se danas sastali sa predstavnicima Saudijske Arabije, Kuvajta i Omana radi pojašnjenja predloženog “transfera vlasti”. Izvor iz opozicije izjavili su da očekuju odgovor od Zalivskih zemalja o vremenskom okviru i detljima plana i da bi mogli odmah dati odgovor. Prema riječima izvora, razgovori bi mogli da započnu najranije 16. aprila u Rijadu. U Sani su tenzije i dalje visoke nedaleko od logora generala Mohsena, čije snage štite više hiljada antirežimskih demonstranata u šatorskom naselju nedaleko od Univerziteta.

(RSE)