Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/2020/wp-content/themes/minbertheme/templates/template_single_post.php on line 1084
Vijestiiiiii

Sukobi kopta i muslimana u Egiptu

471views

Na jugu Egipta ponovo je došlo do sukoba između hrišćana i muslimana, kada je više osoba povređeno, od kojih je jedna u teškom stanju.

Povod za sukob je izgradnja crkve u mjestu Avlad Kalaf. Muslimani iz ovog mjesta okupili su se ispred parcele na kojoj treba da bude izgrađena crkva ne dozvoljavajući njenu izgradnju, tvrdeći da nije po zakonu.

Do sukoba je došlo kada su muslimani buldožerima pokušali da sruše taj vjerski objekat, a hrišćani su na to uzvratili pucnjavom iz vatrenog oružja.

Trojica muslimana su ranjena, a jedan od njih je u teškom stanju, dok jedan hrišćanin ima ubodne rane.

Hrišćani čine oko deset odsto stanovništva Egipta, a posljednjih mjeseci na više lokacija dolazilo je do sukoba pripadnika dvije vjerske zajednice.

Početkom nedjelje egipatske vlasti obećale su da će hrišćanima olakšati dobijanje dozvola za gradnju crkava.

Do sada je dobijanje dozvola za gradnju novih crkava bio veoma dug, komplikovan i mukotrpan proces koji je zahtijevao da se odobrenje za konstrukciju dobije direktno od egipatskog predsjednika.

(RTS)