Vijestiiiiii

Sukob Palestinaca i izraelske policije u Gazi i Jerusalemu

525views

Više hiljada Palestinaca u petak je protestovalo protiv antimuslimanskog filma u pojasu Gaze i Jerusalemu, gdje su se također sukobili s izraelskim sigurnosnim snagama.

Više hiljada demonstranata okupilo se u gradu Gazi i južnom gradu Rafi, dan nakon što je vladajuća stranka Hamas tražila od stanovnika da izađu na proteste nakon molitve petkom (džume).

Demonstranti su držali zastave Hamasa i pokreta otpora Islamski džihad, a palili američke zastave i uzvikivali “Smrt, smrt Americi, smrt Izraelu”, prenio je AFP.

Premijer Hamasa Ismail Hanija je u petak tokom džume ponovo pozvao Washington da se izvini za film koji je produciran u Americi.

– Američka adminstracija trebala bi se izviniti arapskim i islamskim državama za ovaj uvredljivi film i kriminalce dovesti pred lice pravde, rekao je on.

Hanija je rekao da je film rezultat “jevrejsko-američko-križarskog savezništva koje ima za cilj da podstakne rat protiv islama i sektaško nasilje, posebno u Egiptu”.

Amaterski film pod nazivom “Nevinost muslimana”, za kojeg se nije čulo do ove sedmice, izazvao je proteste diljem Bliskog istoka.

(Anadolija)