Vijestiiiiii

Suđenje Ben Aliju odgođeno zbog štrajka sudija

218views

Nastavak suđenja svrgnutom predsjedniku Tunisa Zinu el Abidinu Ben Aliju, koje je trebalo da bude održano u četvrtak, odgođeno je za 4. juli, zbog štrajka sudija, saopćeno je u sudu.

Sudija Tuhami Hafi odgodio je drugo suđenje Ben Aliju, na kojem će bivši predsjednik odgovarati na optužbe za nelegalno posjedovanje oružja i narkotika, navodi se u saopćenju. Sudije su, međutim, u utorak stupile u trodnevni štajk, iz protesta zbog, kako navode, prijetnji i progona iz tuniskog ministarstva pravde, čak i poslije pada Ben Alijevog režima.

– Ministarstvo koristi “niske i ponižavajuće metode, rekao je novinarima potpredsjednik sindikata sudija Bubaker Suguir.

Sudije traže radikalne promjene u ministarstvu, koje, s druge strane, negira optužbe, prenosi AFP. Sud u Tunisu osudio je 20. juna Ben Alija i njegovu suprugu u odsustvu na po 35 godina zatvora i ukupnu novčanu kaznu od 91 milion tuniskih dinara (65,6 miliona dolara) zbog krađe i nezakonitog posjedovanja novca i nakita.

Ben Ali (74) se nalazi u egzilu u Saudijskoj Arabiji, a Tunis je napustio 14. januara, poslije masovnih protesta koje su pokrenule proteste i u drugim arapskim zemljama.

Od kada je otišao u Saudijsku Arabiju, pravosudni zvaničnici iz prelazne vlade istražuju period od 23 godine, koliko je Ben Ali proveo na vlasti.

Vlasti Tunisa su sudile Ben Aliju izbog korupcije i posedovanja droge i oružja pošto je u predsjedničkoj palati pronađeno 27 miliona dolara u gotovinskom novcu, oružje i skoro dva kilograma narkotika, uglavnom kanabisa.

Protiv Ben Alijeve porodice i bivših ministara vodi se, međutim, više paralelnih istraga, uključujući istrage za ubistvo, zloupotrebu vlasti, ilegalnu trgovinu antikvitetima i pranje novca. Za ozbiljnije optužbe – ugrožavanje državne sigurnosti i ubistva, Ben Aliju će biti suđeno u narednim procesima.

(Fena)