Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/2020/wp-content/themes/minbertheme/templates/template_single_post.php on line 1084
Vijesti

Sud u Egiptu osudio 185 osoba na smrt

506views

Egipatski sud osudio je 185 ljudi na smrt zbog napada na policijsku stanicu u predgrađu Kaira prošle godine, javlja agencija Reuters.

Presuda nije pravomoćna i na nju se mogu pokrenuti dugi žalbeni procesi.

Također, o njoj mišljenje mora dati vrhovni vjerski autoritet u Egiptu, Veliki muftija, iako ono nije obavezujuće.

Prije nekoliko dana sud je oslobodio bivšeg egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka svih optužbi, uključujući ubistvo demonstranata tokom ustanka 2011. godine, kojim je okončana njegova 30-godišnja vladavina.

Krvava represija

Napad na policijsku stanicu Kerdasa, u kojem je ubijeno 13 policajaca, desio se u augustu prošle godine, isti dan kada su egipatske snage sigurnosti upale u dva kampa demonstranata u Kairu, ubivši stotine ljudi.

Od kako je vojska smijenila predsjednika Muhameda Mursija u julu 2013. godine, njegove pristalice su meta krvavih represija, u kojim je ubijeno gotovo 1.400 ljudi.

Stotine Mursijevih pristalica su osuđene na smrt u masovnim suđenjima, koja bi trajala po nekoliko minuta i koje su Ujedinjeni narodi nazvali “bez presedana u novijoj historiji”.

(Agencije)