Vijestiiiiii

Sud Bijeljina: SPC-u dozvoljeno otimanje imovine nane Fate Orlović

618views

Okružni sud u Bijeljini donio je rješenje kojom se odbija žalba Fate Orlović i drugih u predmetu protiv Zvorničko-tuzlanske eparhije, odnosno Crkvene opštine Bratunac i Crkvene opštine Konjević Polje.  

Kako je poznato, Fata Orlović je tužila Zvorničko-tuzlansku eparhiju zbog otimanja njene privatne imovine, odnosno dvorišnog prostora njene kuće na kojem je bespravno izgrađena pravoslavna crkva.

Saznajemo da je u toku postupka, koji se vodio pred Osnovnim sudom u Srebrenici, advokat Fate Orlović Fahrija Karkin promjenio tužbeni zahtjev tražeći da se utvrdi činjenica da je, u međuvremenu, između njega, premijera RS Milorada Dodika, njegovog savjetnika Miladina Dragičevića, te episkopa zvorničko-tuzlanskog Vasilija Kačavende došlo do sporazuma o izmještanju crkve.

Rješenjem Osnovnog suda u Srebrenici, ovaj zahtjev je odbijen. Na prvostepenu presudu, putem svog advokata, Fata Orlović je uložila žalbu, i njen epilog je objelodanjen 17. septembra ove godine, čime se, po svoj prilici, zatvara desetogodišnja pravna mućka oko otimanja Orlovića imovine u režiji Srpske pravoslavbne crkve (SPC) i pravosuđa RS.

Advokat Karkin nije dobio presudu

Advokat Fahrija Karkin za “Dnevni avaz” je kazao da ne zna za odluku Okružnog suda u Bijeljini jer mu još nije dostavljena pomenuta presuda. No, kako saznajemo, presuda je već stigla na adresu advokata Siniše Đorđevića, pravnog zastupnika Zvorničko-tuzlanske eparhije, kao i na adresu Osnovnog suda u Srebrenici. (avaz)