Vijestiiiiii

Studenti medinskog univerziteta Tajba napravili biološki inkubator‏

289views

altMinber.ba Studenti Odjela za obnovljivu energiju i biotehnologiju (REBU) na medinskom univerzitetu Tajba su napravili model biološkog inkubatora koji proizvodi antibiotike od bakterija koristeći solarnu energiju.

Ovaj izum je dio programa nauke i napredne tehnologije koji je organizirao Univerzitet, a koji podržava Fondacija kralja Abdul-Aziza i prijatelja za nadarenost i kreativnost.

Dr. Šaji’ El-Kahtani, je rekao da REBU sada radi na različitim primjenama koje koriste solarnu energiju, dodajući da su u toku istraživanja proizvodnje solarnih ćelija lokalno. Uvjeren je da je kvalitet solarnih ćelija proizveden od strane studenata prihvatljiv u poređenju sa ćelijama iz međunarodnih laboratija.

Dodao je: “Ova oblast istraživanja je vrlo bitna, kako u lokalnom tako i u međunarodnom smislu. Posljedice su ekonomske, društvene, okolišne i psihološke. Ciljamo na velika ulaganja u ovoj oblasti, pogotovo jer cio svijet sada želi da investira u solarnu energiju kao budući izvor energije.”

Dr. Muhammed Ganim, supervizor REBU, je rekao da Kraljevina može da postane pionir u oblasti solarne energije koristeći solarne ćelije napravljeno lokalno.

Najvažniji materijal za izradu solarnih ćelija je silikon, a Kraljevina posjeduje obilje njega, s obzirom da se može naći u pijesku.

Također je rekao da su studenti napravili integrirani fotoelektrični sistem solarnih ćelija. Izumili su i vodeni filter koristeći biotehnologiju i solarnu energiju.

Izvor: ArabNews.com

Za minber.ba preveo: Haris Osmanagić

(Minber.ba)