Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/2020/wp-content/themes/minbertheme/templates/template_single_post.php on line 1084
Vijestiiiiii

Strah od masakra: Preko hiljadu Sirijaca pobjeglo u Tursku

339views

UNHCR je izvijestio kako je preko hiljadu Sirijaca u protekla 24 sata pobjeglo u Tursku kako bi izbjegli nasilje koje se očekuje dolaskom vojske u grad Jisr al-Shughour, javlja Reuters.

Velik broj sirijskih vojnika i tenkova stacionirao se pored ovog grada i “natjerao” mnoge od njegovih 50.000 stanovnika da pobjegnu. Vlada smatra kako su naoružane bande iz tog grada odgovorne za smrt velikog broja pripadnika njenih sigurnosnih službi, te se zarekla da će u grad poslati vojsku i osvetiti njihovu smrt.

Jučer je turski premijer Erdogan kazao kako će njegova zemlja otvoriti svoje granice za sve koji bježe od sukoba između vladinih snaga i prosvjednika. Pritom je uputio apel sirijskom predsjedniku Assadu da obuzda djelovanje svoje vojske.

“Jako smo zadovoljni turskim stavom prema ovoj situaciji. Turska je pokazala odlučnost da svoje granice ostavi otvorenima za sve Sirijce u opasnosti”, kazao je za Reuters UNHCR-ov glasnogovornik u Turskoj.

Prema podacima turskog Crvenog polumjeseca, u kampu Yayaladagi koji je formiran u pograničnom području trenutno je utočište našlo 1577 Sirijaca. To je zasad jedini kamp takve vrste koji je izbjeglicama na raspolaganju, a Turska će vjerojatno podignuti još jedan ukoliko se obistine prognoze o novom priljevu izbjeglica.

(Index.hr)