Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/2020/wp-content/themes/minbertheme/templates/template_single_post.php on line 1084
Iz minute u minutu - STANJE U SIRIJI

Strah od hemijskog oružja

325views

Američki dužnosnici su saopćili da je Sirija dio svog arsenala hemijskog oružja izvadila iz spremišta i počela ga premještati, piše u petak Wall Street Journal (WSJ).

Američki dužnosnici su podijeljeni u tumačenju najnovijih poteza vlasti Bashara al-Assada: jedni se boje da bi on to oružje mogao iskoristiti u borbi protiv pobunjenika, dok drugi kažu da možda pokušava osigurati hemijsko oružje ne dođe u ruke ustanika.

Neprijavljene zalihe sarina, iperita i cijanida dugo su brinule SAD i njegove saveznike u regiji, a zapadne zemlje su budno motrile ima li premještanja tih zaliha, za koje se vjeruje da su najveće na svijetu.

Sirijska vlada odbacila je kao netačne informacije da premješta hemijsko oružje, navodi list, a i ranije je negirala da posjeduje oružje za masovno uništavanje.

Sirija je jedna od osam država, uz Izrael i susjedni Egipat, koja se nije pridružila Konvenciji o hemijskom oružju iz 1997. godine, tako da ne postoji mehanizam nadzora njenog oružja.

(AJB)