Vijesti

Stavljen katanac na zatvor Abu Ghraib

841views

Iračke vlasti objavile su danas da su iz bezbjednosnih razloga zatvorile ozloglašenu zatvorsku ustanovu Abu Ghraib, poznatu po mučenju i zlostavljanju osuđenika. “Ministarstvo pravde okončalo je evakuaciju 2.400 zatvorenika iz tog objekta. Oni su osuđeni za terorizam i biće prebačeni u zatvore u centralnim i sjevernim provincijama”, izjavio je ministar pravde Hasan al Šimari.

Zatvor se nalazi na oko 20 kilometara od Bagdada, a ubuduće se neće koristiti iz bezbjednosnih razloga, pošto se nalazi u “nemirnom podučju”, rekao je ministar, a prenosi Itar-tas.

Tokom vladavine predsjednika Sadama Huseina u Abu Ghraibu su pogubljene hiljade ljudi, a poslije invazije SAD malo toga se promijenilo.

Ovaj zatvor našao se u centru skandala 2004. godine, kada je američka televizijska stanica CBS emitovala prilog o zlostavljanju iračkih zatvorenika koje vrše američki vojnici.

Američki mediji kasnije su objavili materijal sa fotografijama koje potvrđuju učešće američkih vojnika u mučenju i zlostavljanju ljudi u Abu Ghraibu.

(Srna)