Vijesti

Srebrenica: Komandant ratne jedinice 'Vukovi sa Drine' kao počasni gost načelnika

1.6kviews

Povjereništvo SDA Srebrenica najoštrije osuđuje ponašanje načelnika Mladena Grujičića, načelnika opštine Srebrenica, koji je organizovao prijem Milana Jolovića, komandanta ratne jedinice „Vukovi sa Drine“, koja je učestvovala u genocidu nad Bošnjacima „zaštićene zone“ UN Srebrenica.

SDA smatra da ovakvo ponašanje i rad načelnika ne doprinosi izgradnji mira, suživota, tolerancije i razumijevanja među građanima opštine Srebnrenica. Na ovaj način se načelnik Grujičić stavlja na jednu stranu, na stranu onih koji su učestvovali u genocidu, a ne na stranu žrtava i svih građana u ovom gradu.

Nažalost, načelnik se stavio na stranu onih koji provode završnu fazu genocida, a koja podrazumijeva negiranje genocida i glorifikaciju počinilaca genocida.

Očekujemo od svih izabranih Bošnjaka u Skupštini opštine Srebrenica da dosljedno stanu u zaštitu žrtava genocida i da brane interese Bošnjaka u Skupštini opštine Srebrenica. Od onih koji slijede politiku načelnika Grujičića u Skupštini opštine Srebrenica tražimo da to prestanu raditi i da se vode interesima onih koji su ih birali i imenovali.

SDA traži od pravosudnih institucija brže, temeljitije i sveobuhvatnije procesuiranje učesnika u genocidu nad Bošnjacima u „zaštićenoj zoni“ UN srebrenica.

(Agencije)