Vijestiiiiii

Srebrenica: Bošnjačka djeca od danas neće ići u školu

419views

altOvakva odluka je uslijedila nakon što nisu ispoštovani zahtjevi roditelja, koji su prije dva mjeseca predstavljeni Antonu Kasipoviću, ministru prosvjete i kulture RS-a.

Roditelji bošnjačke djece sa područja opštine Srebrenica, saznaje bportal.ba, danas su na sastanku u ovom gradu odlučili da njihova djeca od utorka neće pohađati Osnovnu školu Petar Petrović Njegoš.

Ovakva odluka je uslijedila nakon što nisu ispoštovani zahtjevi roditelja, koji su prije dva mjeseca predstavljeni Antonu Kasipoviću, ministru prosvjete i kulture RS-a.

Roditelji su tada izrazili nezadovoljstvo radom direktora, sastavom Školskog odbora, nepostojanjem nacionalne grupe predmeta, ali i samim nazivom škole. Kasipović je tada ponudio rješenje za svaki problem, ali, do danas, ništa nije realizovano.

Treba podsjetiti da OŠ Petar Petrović Njegoš pohađa 406 učenika. Od tog broja, 205 je srpske, a 201 bošnjačke nacionalnosti. Broj uposlenih iz reda bošnjačkog naroda u školi je 39 posto, a u Školskom odboru, od ukupno sedam članova, pet je Srba i dva Bošnjaka.

(bportal.ba)