Vijesti

Sporazum Erdogana i Putina o Idlibu "historijska prekretnica"

810views

Stalni predstavnik Rusije pri UN-u Vassily Nebenzia, komentarišući dogovor o Idlibu koji su predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan i predsjednik Rusije Vladimir Putin postigli u Sočiju, istakao je da je to “historijska prekretnica”.
“Riječ je o historijskoj prekretnici kako bi se postigla stabilnost u Idlibu”, rekao je Nebenzia u obraćanju Vijeću sigurnosti UN-a.

Dodao je da će dogovor iz Sočija u značajnoj mjeri pomoći nastavku primirja kao i borbi protiv terorizma.

Stalni predstavnik Turske pri UN-u Feridun Sinirlioglu u obraćanju prisutnima je kazao da je sporazum Erdogana i Putina pokazatelj njihove odlučnosti da se za Idlib pronađe “mirno rješenje”.

Napomenuo je da je cilj sporazuma uspostava stabilnosti u Idlibu, efikasna borba protiv terorizma u skladu s međunarodnim humanitarnim pravom, sprječavanje humanitarne katastrofe i intenziviranje političkog procesa.

“Ovaj sporazum neće stati samo na sprječavanju napada na Idlib, nego će istovremeno poslužiti i ubrazanju političkog procesa u Siriji kao i postizanju rješenja za tu zemlju”, rekao je Sinirlioglu.

Pozvao je Vijeće sigurnosti UN-a i međunarodnu zajednicu da poduzmu potrebne korake kako bi se ubrzao politički proces u Siriji.

Podsjetimo, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan i ruski predsjednik Vladimir Putin u ponedjeljak su se u Sochiju složili da uspostave demilitarizovanu zonu u provinciji Idlib u Siriji.

(AA)