Vijesti

Softić zatražio ocjenu ustavnosti termina ‘jezik bošnjačkog naroda’ u RS-u

358views

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Safet Softić uputio je Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine inicijativu za ocjenu ustavnosti člana 7. stav 1. prva rečenica Ustava Republike Srpske u dijelu koji se tiče riječi “jezik bošnjačkog naroda“, javlja Anadolu Agency (AA).

– Smatramo da ovakvo ustavno, normativno određenje u Ustavu RS službenog bosanskog jezika krši mnogobrojna prava iz Ustava Bosne i Hercegovine, kako bošnjačkog naroda tako pripadnika ostalih, koji su se opredijelili da govore bosanskim jezikom kao svojim maternjim, te da postojeći sistem predstavlja i diskriminaciju kolektivnih i individualnih prava – navodi se iz kabineta zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Ističe se da shodno navedenom, Ustavni sud BiH, u skladu s članom 63. st. 3. i 4. pravila Ustavnog suda BiH, treba da proglasi prvu rečenicu člana 7. stav 1. Ustava RS u dijelu koji glasi “jezik bošnjačkog naroda“, neustavnim.

– Traži se da Ustavni sud BiH naredi Narodnoj skupštini RS da odmah, a najkasnije u roku od 3 mjeseca od dana objavljivanja ove odluke u Službenom glasniku BiH, izvrši izmjenu i dopunu ove norme na način da će Ustav RS umjesto riječi “jezik bošnjačkog naroda“ garantovati bosanski jezik bez konotacije na „bošnjački narod – navodi se u saopštenju zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Safeta Softića.

(Faktor.ba)