Vijesti

Skoro pola miliona Iračana žrtve sukoba

434views

Skoro pola miliona iračkih civila smrtno je stradalo od 2003. do 2011. godine, prema rezultatima istraživanja koje je u obzir uzelo žrtve direktnog vojnog djelovanja i umrle zbog posljedica sukoba.

Taj broj je mnogo veći od podatka o 115.000 iračkih civilnih žrtava objavljenog na stranici Irak Body Count, koja svoje nalaze zasniva na podacima vladinih i nevladinih izvora, medija i bolnica, javlja Hina.

Najnovije istraživanje obavili su istraživači univerziteta u SAD-u i Kanadi u saradnji s iračkim Ministarstvom zdravstva. Oni su pobrojali smrtno stradale u direktnim sukobima (borbe, teroristički napadi, međuvjerski sukobi…) i one koji su umrli zbog posljedica sukoba u Iraku: nedostatak i nedostupnost liječničkih usluga, loši sanitarni uvjeti i slično.

Rezultati podložni raspravi

Po toj metodologiji došli su do podatka o 461.000 iračkih civila, koji su izgubili život od direktnih i indirektnih posljedica rata od marta 2003. do sredine 2011. godine.

U većini slučajeva u kojima nasilje nije bilo direktan uzrok smrti ljudi su umirali od srčanih bolesti, što se može pripisati ozbiljnim nedostacima u iračkom zdravstvenom sistemu, kažu autori članka objavljenog u časopisu PLoS Medicine.

U članku koji je pratio objavljeno istraživanje Salman Rawaf iz Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) upozorava na to da su objavljeni rezultati, ipak, podložni daljnjoj raspravi, jer su donekle “nesigurni”.

(AJB)