Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/2020/wp-content/themes/minbertheme/templates/template_single_post.php on line 1084
Vijesti

Siromašne porodice u Gazi sanjaju o dostojanstvenom životu

405views

Zbog izraelskog embarga i porasta procenta nezaposlenosti, na hiljade porodica u Gazi nije u stanju nabaviti osnovne životne namirnice. Porodica Ebu Amra, u razgovoru sa novinarom agencije Anadolija (AA), otkriva da sanjanju o kući koja će ih zaštiti od ljetnih vrućina i zimske hladnoće.

Ova sedmočlana porodica živi o sobi od 30 metara kvadratnih, a mjesečna primanja su im oko 300 dolara. U toj sobi nema nikakvog namještaja osim par dasaka u dijelu sobe koja se koristi kao kuhinja i na tim daskama par posuđa. Porodica spava na betonskoj ploči, a jela se prave na vatri koju zapale od kartona.

Situacija nije drugačija ni u sobi do njih, gdje živi majka od Bekira Ebu Amre, zajedno s njegovih osmero braće. Jedan od njegove braće ima problem zaostalosti, nakon što je povrijeđen u izraelskim napadima gas bombama.

Otac Bekri je prije deset godina UN-ovoj agenciji za palestinske izbjeglice (UNRWA) podnio zahtjev za stan, ali kaže da nikad nije dobio odgovor.

(AA)