Stanje u Siriji

Sirijsko hemijsko oružje – samo jedna lokacija nije pregledana

352views

Stručnjaci zaduženi za uništenje sirijskog hemijskog oružja su dosad pregledali 22 od 23 lokacije koje je prijavila Sirija, saopćila je u četvrtak Organizacija za zabranu kemijskog oružja (OPCW).

OPCW je precizirao da je izvršio inspekciju pomoću zaštićenih kamera jedne lokacije koja je do sada izbjegavana zbog sigurnosnih razloga. “Zajednička misija OPCW-UN je do sad provjerila 22 od 23 lokacije”, prema saopćenju.

– U skladu s izvještajima iz Sirije, lokacija je bila demontirana i davno napuštena, prazna zgrada s vidnim tragovima oštećenja usljed borbi.
 
Provjera lokacije je izvršena pomoću zaštićenih kamera s kojim je radilo sirijsko osoblje pod kontrolom inspekcijske ekipe – precizirao je isti izvor. “Precizan geografski položaj lokacije, vrijeme snimanja, kao i snimci potpuno su autentični”.
 
OPCW, koji je dobio Nobelovu nagradu za mir početkom oktobra, zadužen je za nadgledanje uništenja sirijskog hemijskog oružja nakon historijske rezolucije Ujedinjenih nacija.
 
Rezolucija UN-a je usvojena na tragu rusko-američkog sporazuma o uništenju sirijskog hemijskog naoružanja koji je uklonio američku prijetnju nakon smrtonosnog kemijskog napada 21. augusta u blizini Damaska.
 
OPCW je 31. oktobra saopćio da je pregledana 21 od 23 lokacije koje je prijavila Sirija, a da su dvije preostale izbjegnute zbog sigurnosnih razloga.  
 
Organizacija je saopćila da su stručnjaci zapečatili više od 1.000 tona hemijskih tvari i hemijskog oružja i da su proizvodne površine neupotrebljive.
 
Izvršno vijeće OPCW-a bi do 15. novembra trebalo da usvoji plan za uništenje hemijskog oružja na osnovu jednog dokumenta, “općeg plana za uništenje” koji je Sirija dostavila 24. oktobra.

(fena)