Stanje u Siriji

Sirijski pobunjenici zauzeli bazu u Hami

360views

Sirijski pobunjenici su preuzeli kontrolu nad ključnom vojnom bazom u centralnoj sirijskoj provinciji Hami, nakon intenzivnih borbi sa snagama režima predsjednika Bashara al-Assada, saopćila je u četvrtak Sirijska opservatorija za ljudska prava.

Baza se nalazi u sjevernom predgrađu grada Moreka, kroz koji prolazi strateški važan autoput između sjevera i juga Sirije, a, također, vodi do sjeverne provincije Halep, čvrstog uporišta sirijske opozicije.

U saopćenju Opservatorije se navodi da su pobunjenici ubili šestoricu pripadnika Vladinih snaga i oduzeli određenu količinu oružja i municije, prenijela je agencija AFP, navodi Tanjug.

Snage predsjednika Assada su pokrenule ofanzivu kako bi iz centralnih provincija Hama i Homs, kao i sjeverne provincije Halep, istjerali pobunjenike.

Najmanje 93.000 žrtava

Broj žrtava u sukobima u Siriji dostigao je najmanje 93.000 do kraja aprila ove godine, ali je stvaran broj poginulih u konfliktu koji je ušao u treću godinu vjerovatno mnogo veći, saopćila je u četvrtak Kancelarija UN-a za ljudska prava.

Od jula prošle godine u prosjeku je svakog mjeseca ginulo po 5.000 ljudi, a najviše žrtava od novembra je bilo u regijama Damaska i Halepa, prenosi Srna.

“Ovo je veoma visok nivo ubijanja iz mjeseca u mjesec, što ukazuje na drastično pogoršanje konflikta u posljednjih godinu dana”, saopćila je visoka komesarka UN-a za ljudska prava Navi Pillay, prenio je Reuters.

U prethodnom izvještaju UN-a sredinom maja rečeno je da je u sirijskom konfliktu poginulo 80.000 ljudi.

Osam izvora

Kriza je počela mirnim demonstracijama protiv predsjednika Assada u martu 2011. godine i potom prerasla u oružanu pobunu nekoliko mjeseci kasnije.

Nova analiza o broju žrtava zasnovana je na osam izvora, uključujući informacije dobijene od sirijskih vlasti i Sirijske opservatorije za ljudska prava sa sjedištem u Londonu.

Uračunate su samo žrtve sa poznatim imenima i mjestima na kojima su nastradale.

“Postoje dobro dokumentirani slučajevi mučenja i pogubljenja djece i masakriranja čitavih porodica, uključujući bebe. To je, zajedno sa katastrofalno visokim brojem žrtava, užasan podsjetnik na tragediju u kakvu se pretvorio ovaj konflikt”, saopćila je Pillay.

(AJ Balkans)