Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/2020/wp-content/themes/minbertheme/templates/template_single_post.php on line 1084
Vijesti

Sirijski opozicionari zauzeli dvije ključne vojne baze

402views

Pripadnici organizacije Nusra Front zadali su jučer snažan udarac sirijskom režimu, zauzevši, za samo nekoliko sati, dvije ključne vojne baze, čime su preuzeli kontrolu nad većim dijelom pokrajine Idlib.

Kako je saopštila Sirijska opservatorija za ljudska prava, Nusra Front, ogranak Al Qaide u Siriji, zauzeo je baze u Hamidiji i Vadi Deifu, najveće ispostave režima u Idlibu.

Oni su napredovali u koordinaciji s pobunjeničkim grupama Ahrar al – Šam i Džund al – Aksa, navodi Opservatorija, dodajući da su pobunjenici zauzeli i više sela u okolini, prenose agencije.

Nusra Front objavio je Tviteru da je ta grupa “samo frakcija koja učestvuje u oslobođenju Vadi Deifa”, prenio je AFP.

U napadu na Vadi Deif, koji je počeo u nedelju, ubijen je najmanje 31 vojnik i 12 opozicionar, saopštila je Opservatorija.

Borci Nusra Fronta i drugih pobunjeničkih grupacija zauzeli su dan ranije sedam kontrolnih tačaka oko baza Vadi Deif i Hamidija, koje su držale zvanične sirijske snage.

(Vijesti.ba)