Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/2020/wp-content/themes/minbertheme/templates/template_single_post.php on line 1084
Iz minute u minutu - STANJE U SIRIJI

Sirijski dnevni list: Iran je upozorio Tursku

341views

Sirijski saveznik Iran je upozorio zajedničkog susjeda Tursku da će oštro odgovoriti ukoliko Ankara bude izvodila bilo kakve napade unutar sirijskog teritorija, pise u ponedjeljak pro-Assadovska dnevna novina.

“Svaki napad na sirijsku teritoriju suočit će se s oštrim odgovorom, i bit će aktiviran bilateralni Iransko-sirijski odbrambeni sporazum”, piše list Al-Watan.

“Turska je dobila vrlo oštra upozorenja u posljednjih nekoliko sati uz sljedeću poruku: “čuvajte se mijenjanja pravila igre”, dodao je list.

Iran je najbliži regionalni saveznik srijskog predsjednika Bashar el-Assada, ali je nastojao zadržati dobre odnose s Turskom.

Al-Watan je citirao “Arapskog diplomatu” kako optužuje Tursku da iskorištava svoje strahove u vezi pobunjeničke Kurdistanske radničke stranke (PKK), koja već ima baze na dalekom sjeveru Iraka, kao povod za intervenciju u Siriji.

“Ankara priprema sporazum s Washingtonom o vojnoj intervenciji povodom sirijske krize, koristeći Kurde kao izgovor”, navodi list.

“Turska je dogovorila sa Sjedinjenim Američkim Državama vojnu intervenciju ograničenu na sjever Sirije,tj. na sjevernu pokrajinu Aleppo, kako bi utrli put za stvaranje sigurnog utočišta koje bi čuvale naoružane bande.”

(Islambosna.ba)