Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/2020/wp-content/themes/minbertheme/templates/template_single_post.php on line 1084
Vijestiiiiii

Sirijske snage sigurnosti ubile 20 civila u Homsu

290views

Sirijske snage sigurnosti ubile su u četvrtak 20 civila u Homsu, dan nakon što su sirijske vlasti prihvatile plan Arapske lige za okončanje represije u zemlji, saopćila je sirijska nevladina organizacija za ljudska prava.

– Dvadeset civila ubijeno je u različitim kvartovima grada Homsa gdje se i dalje čuje pucnjava, saopćila je ta organizacija.

Sirijske vlasti prihvatile su u srijedu “bez rezerve” plan za izlazak iz krize koji je sačinila Arapska liga.

Taj plan predviđa obustavu nasilja, oslobađanje uhapšenih u okviru talasa represije, odlazak vojske iz gradova, slobodno kretanje posmatrača i međunarodnih medija, a potom otvaranje dijaloga između režima i opozicije.

Prema podacima Ujedinjenih nacija (UN), više od 3.000 osoba je ubijeno u talasu represije koji je uslijedio nakon što su i u Siriji sredinom marta počeli antivladini protestni skupovi, slični onima u drugim zemljama zahvaćenim “arapskim proljećem”, prenose agencije.

(RSE)