Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/2020/wp-content/themes/minbertheme/templates/template_single_post.php on line 1084
Stanje u Siriji

Sirijske snage otjerale pobunjenike u Libanon

325views

Sirijske snage u subotu su preuzele kontrolu nad dva sela u blizini libanske granice nakon što su iz njih protjerali pobunjenike, javili su državni mediji, omogućavajući predsjedniku Basharu al-Assadu da osigura put koji povezuje Damask s Alepom i mediteranskom obalom.

Pad Flite i Ras Maare, dva posljednja pobunjenička bastiona u toj regiji, vjerovatno će prisiliti pobunjenike i izbjeglice da pređu preko granice u Libanon, riskirijaći dodatnu destabilizaciju mediteranske zemlje čiji je 15-godišnji građanski rat okončan u 1990. godini.

– Vojska i oružane snage obnovili u stabilnost i sigurnost u mjestima Ras Maara i Flita nakon što su se riješili terorista u bjegu i uništili su njihovo oružje – javila je državna novinska agencija Sana, prenosi Reuters.

Vladine snage ostvarile su značajane pomak duž autoputa, kao i u okolini Damaska i Alepa u posljednjim mjesecima, preuzimajući inicijativu u sukobu koji je ovog mjeseca ušao u četvrtu godinu.

Assadu je potrebno da osigura put kako bi transportovao hemijske agense iz Sirije preko obale zemlje, na osnovu sporazuma s Organizacijom za zabranu hemijskog oružja (OPCW) da ukloni sirijski arsenal hemijskog naoružanja.

Rat u Siriji već je pojačao vjerske napetosti između šiita i sunita u Libanonu, izazivajući nesigurnost i politički haos.

(Fena)