Iz minute u minutu - STANJE U SIRIJI

Sirijske izbjeglice u blizini turske granice bore se sa zimom

335views

Sirijske izbjeglice, među kojima su pretežno žene i djeca, koje su našle utočište od rata u svojoj zemlji u blizini turske granice, vode borbu za opstanak u hladnim zimskim danima.
Izbjeglice u blizini graničnog prijelaza Esselame, kao i ostale izbjeglice u Turskoj, Libanu, Jordanu, Egiptu i Iraku, jedva čekaju dan kada će prestati ratna dejstva u Siriji.

Žene i djeca žive u šatorima postavljenim u kampu u blizini granice sa Turskom, a pomoć izbjeglicama pristiže od raznih humanitarnih organizacija. Zimski period i niske temperature tokom večernjih sati, nedostatak odjeće, struje i grijanja, posebno su iskušenje za ove ljude.
Turska humanitarna organizacija IHH, uz pomoć lokalnih organizacija iz turske pokrajine Kilis obezbjeđuje dva obroka za šest hiljada sirijskih izbjeglica u kampu.

Koordinator IHH za izbjeglički kamp na granici Esselame Serkan Oktem, u izjavi za agenciju Anadolija, rekao je da IHH oko tri mjeseca dostavlja pomoć sirijskim izbjeglicama u ovom kampu. Prema njegovim riječima, IHH je tokom proteklih dana dostavila pomoć u odjeći i obući za sirijsku djecu. On je kazao da će dostava pomoći biti nastavljena i narednih dana.

(Anadolija)