Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/2020/wp-content/themes/minbertheme/templates/template_single_post.php on line 1084
Stanje u Siriji

Sirijske izbjeglice odgovornost svih zemalja svijeta

436views

U najvećem sirijskom izbjegličkom kampu Zateri u Jordanu, danas je počeo 3. sastanak susjednih zemalja Sirije, javlja novinar Anadolu Agency (AA). Ministar vanjskih poslova Jordana Nasir Cudeh, koji je govorio na otvaranju 3. sastanka susjednih zemalja Sirije, kazao je da će zemlje učesnice ovog sastanka razgovarati o problemima i poteškoćama sa kojima se suočavaju sirijske izbjeglice.

Prema riječima Cudeha, četverogodisnji rat u Siriji primorao je stanovnike ove zemlje na migracije, a susjedne države Sirije otvorile su vrata izbjeglicama i obezbjedile im mir i sigurnost.

“Jordan je od samog početka rata u Siriji sa izbjeglicama iz ove zemlje dijelio sve. Ipak, problem izbjeglica vremenom je sve teži i nije poznato kada će on biti okončan. Situaciju koja je po svemu sudeći “jedna ljudska tragedija” nije moguće riješiti ljudskim putevima, stoga Jordan smatra da je nephodno iznaći političko rješenje ovog problema”, kazao je Cudeh.

Šef jordanske diplomatije kazao je također, kako izbjeglice imaju utjecaj na društvenom, ekonomskom i obrazovnom planu zemalja u kojima se nalaze, dodavši da je u kampu Zateri u posljednje tri godine rođeno 3.350 beba.

Visoki komesar UN-a za izbjeglice Antonio Guterres, poručio je da je priča sirijskih izbjeglica “jedna ljudska tema”, te da ona nije odgovornost samo susjednjih zemalja Sirije, nego svih zemalja svijeta.

“Kako bi se odgovornost koju su preuzele samo susjedne zemlje Sirije podijelila, potrebno je da sve zemlje otvore vrata sirijskim izbjeglicama. Međunarodna javnost mora hitno pružiti financijsku podršku susjednim zemljama Sirije”, poručio je Guterres.

Sastanku susjednih zemalja Siriji koji se održava u Jordanu prisustvuju i ministar vanjskih poslova Turske Ahmet Davutoglu, ministar vanjskih poslova Iraka Hosya Zebari, libanski ministar socijalnih poslova Resid Derbas i ministar vanjskih poslova Egipta Nebil Fehmi.

Nakon izlaganja na otvaranju sastanak je nastavljen iza zatvorenih vrata.

(AA)