Vijesti

Sirijska vojska tvrdi da je odbila ofanzivu IDIŠ-a na grad Hasaka

362views

Sirijska vojska je danas saopštila da je odbila ofanzivu pripadnika Islamske države na sjeveroistočni grad Hasaka i istjerala borce koji su zauzeli ključne instalacije u južnom dijelu grada.
Sjeveroistočni obod Sirije je strateški značajan jer povezuje područja koja kontroliše Islamska država u Siriji i Iraku, prenosi Rojters.
Pripadnici IDIŠ-a su napredujući od svog uporišta u gradu Šadadi zauzeli više oblasti oko obližnje Hasake, između ostalog i pomoću desetak samoubilačkih napada u kojima su koristili kamione pune eksploziva, navodi Rojters.
Sirijska državna tv javila je, citirajući vojne izvore, da je vojska uspjela da povrati neke vitalne objekte u gradu, uključujući elektranu i zatvor, kao i dva sela u blizini Hasake koja su zauzeli pripadnici IDIŠ-a.
Hasaka je inače glavni grad provincije bogate naftom i žitom, podsjetio je Rojters.
U međuvremenu, Sirijska opservatorija za ljudska prava saopštila je da je najmanje 71 osoba poginula u sukobima sa Islamskom državom.
SAD i njihovi saveznici saopštili su u četvrtak da su izveli 17 vazdušnih udara na ciljeve IS u Siriji i Iraku, od toga četiri upravo u blizini Hasake.

(Agencije)