Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/2020/wp-content/themes/minbertheme/templates/template_single_post.php on line 1084
Stanje u Siriji

Sirijska vojska preuzela džamiju u Homsu

331views

Sirijska vojska je u subotu zauzela znamenitu Halid Ibn el Valid džamiju u gradu Homsu, nakon što je ona više od godinu dana bila u rukama pobunjenika, kojima je ovim gubitkom zadat simboličan udarac, javila je državna agencija SANA.
       
Neimenovani vojni zvaničnik, na kojeg se pozvala SANA, rekao je da su trupe režima u Damasku zauzele džamiju iz 13. vijeka koja se nalazi u sjevernoj oblasti Homsa, Haldijehu, poprištu teških borbi.

Džamija, prepoznatljiva po svojih devet kupola i dva minareta, simbol je pobunjenika u Homsu, gradu koji važi za “glavni grad revolucije” u Siriji.
       
Režimske trupe su, poslije osvajanja strateški važnog grada Kusair kod granice sa Libanom prošlog mjeseca, krenule u ofanzivu na dijelove Homsa pod kontrolom pobunjenika.
       
Vojne akcije u trećem najvećem gradu Sirije počele su krajem juna, i armija nastoji da se probiju u Haldijeh i ostale krajeve Starog grada koji je pod kontrolom opozicije od 2011. godine.
       
Prošlog ponedjeljka, vladine trupe su džamiju u Haldijehu zasule granatima i oštetile grobnicu Ibn al-Valida.
       
Pet dana kasnije, džamija je osvojena.

(Onasa)