Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/2020/wp-content/themes/minbertheme/templates/template_single_post.php on line 1084
Vijestiiiiii

Sirijska vojska počela povlačenje iz nekih gradova

348views

Sirijska vojska počela je danas da se povlači iz nekih mirnih gradova i da se vraća u baze, nedjelju dana prije isteka roka za primjenu međunarodnog plana o prekidu vatre, izjavio je zvaničnik sirijske vlade.

“Vojska je počela da se povlači iz mirnih gradova i vraća se u baze, dok se u oblastima u kojima još vladaju tenzije povlači u predgrađa”, rekao je agenciji AP zvaničnik koji je želio da ostane anoniman.

Ova izjava, međutim, nije potvrđena, a aktivisti blizu Damaska tvrde da vojnici nisu napustili tu oblast. Oni kažu da će se onog dana kada se snage režima povuku sa ulica Sirija suočiti sa masovnim protestima u kojima će vlada biti zbačena.

Predsjednik Bashar el-Assad je samo prije nekoliko dana pristao da primjeni plan zajedničkog specijalnog izaslanika UN i Arapske lige za Siriju Kofija Annana o primirju do 10. aprila.

Prema tom planu, snage režima treba da se povuku iz gradova i poštuju prekid vatre, a pobunjenici odmah treba da prekinu nasilje.

Prema procjenama UN, u sukobima u Siriji od marta prošle godine poginulo je više od 9.000 ljudi.

(Tanjug)