Stanje u Siriji

Sirijska vojska i jučer djelovala sa zemlje i iz zraka

405views

Najmanje 56 ljudi, uključujući dvoje djece i četiri žene, ubijeno je u jučerašnjim napadima sirijskog režima na opozicione snage širom zemlje, javljaju aktivisti.

U predgrađima Damaska ubijene su 27, u Edlibu 11, u Halepu sedam, u Darrai pet, u Rakki tri, Deir-uz Zoru dvije i u Homsu jedna osoba. Sirijska mreža za ljudska prava javila je da su napadi izvršeni iz zraka i sa zemlje.

Sirijsko revolucionarno vijeće u saopćenju navodi da su snage režima raketama i haubicama također izvršile napad na Harestu, Doumu, Dariyu, Berzu, Yarmouk i Kabun, regije glavnog grada Damaska u kojima su locirane opozicijske snage.
 
U međuvremenu je Sirijska mreža za ljudska prava objavila podatak da je broj mrtve djece u Siriji premašio 12.000 od marta 2011. godine, kada su počeli sukobi.
 
Prema podacima UN-a, do sada je u Siriji ubijeno 100.000 ljudi, a više od dva miliona je iseljeno iz zemlje u Tursku, Libanon i Irak.
 
Direktor programa za mikrofinansiranje pri UN-ovoj Agenciji za pomoć palestinskim izbjeglicama, koja djeluje i u Siriji, Alex Pollock, izjavio je da je ukupni trošak sirijske krize dosegao 103,1 milijardu dolara do prve polovine 2013. godine.

(AA)