Stanje u Siriji

Sirijska vojska gađala bolnicu u Halepu: Ubijene 23 osobe

380views

Najmanje 23 osobe su ubijene, a desetine ranjene u zračnom napadu izraelske vojske na bolnicu u mjestu Hur u Halepu, prenosi Anadolu Agency (AA).

Međunarodni opservatorij za ljudska prava u Siriji javlja da je sirijska vojska izvela niz napada na teritorije koje kontroliraju pobunjenici, a da je među pogođenim metama bila i bolnica u mjestu Hur, gdje su među stradalima većinom bila djece i žena.

U saopćenju se navodi da je među ranjenima veliki broj životno ugroženih i da su svi pacijenti prebačeni u drugu bolnicu u susjednom mjestu.
 
Uporedo s tim, iz Revolucionarnog vijeća Sirije javljaju da su helikopteri sirijske vojske bacali “barel bombe” na mjesta Handarat, Bab Nasr, Mesekin i Hananu u provincijama Halepa i da je u tim napadima bio veliki broj ljudskih žrtava.
 
Iz Vijeća također javljaju da je u današnjim zračnim napadima pričinjena velika materijalna šteta na već ranije devastiranim objektima i zgradama u pomenutim naseljima.
 
Žestoki sukobi između režimske vojske Sirije i pobunjeničkih snaga Oslobodilačke vojske Sirije i dalje traju u blizini industrijske zone “Sheyh Najar” na sjeveru Halepa.
 
Sukobi ne jenjavaju ni u okolici grada Dera, a graničnici Jordana nisu dozvolili tranposrt ranjenika u Jordan.
 
Naglašavajući da je među ranjenima najviše djece i žena, iz Viijeća pozivaju Jordan da postupi po humanitarnoj savjesti i primi ranjenike.

(AA)