Vijesti

Sirijska opozicija odbacila mirovne pregovore

714views

Sirijska opozicija odbacila je planiranu mirovnu konferenciju u Sočiju koju je predložila Rusija, sugerirajući kako ona ima za cilj da izbjegne mirovne pregovore o okončanju rata koji će se održati u Ženevi uz posredovanje UN-a.
– Rusi pokušavaju sazvati tu konferenciju kako bi zaobišli pregovore u Ženevi i pokušat će da nametnu svoje uslove sirijskom narodu – izjavio je Ahmed Ramadan, čelnik medijskog odjela Sirijske nacionalne koalicije, za dpa u utorak.

– Ono što je najopasnije od te konferencije je da će Rusi pokušati da nametnu svoj planirani i ranije napisani ustav za zemlju sirijskog naroda – kazao je Ramadan.

U saopćenju koje je potpisalo četrdesetak pobunjeničkih grupa, navodi se da Moskva – bliski saveznik vlade u Damasku – nije pomogla u ublažavanju patnji Sirijaca.

Rusija je saopćila da će ugostiti sirijske mirovne pregovore između vlade i opozicije po prvi put u januaru u južnom gradu Sočiju.

Razgovori u Sočiju imaju za cilj da stvore momentum za mirovne pregovore uz posredovanje UN-a u Ženevi, sudeći po zajedničkom saopćenju Rusije, Irana i Turske, koje pokušavaju održati primirje u Siriji.

Poput Rusije, Iran podržava sirijsku vladu, dok Turska podržava određene opozicione grupe.

(FENA)