Stanje u Siriji

Sirijska opozicija će sarađivati u istrazi o ratnim zločinima

254pregledi

Sirijska opozicija je saopćila u nedjelju da je spremna da sarađuje u “nepristrasnoj istrazi” o ratnim zločinima počinjenim u sirijskom sukobu, odgovarajući na poziv UN-a. U petak je Navy Pillay, visoka povjerenica UN-a za ljudska prava, pozvala na stvaranje nezavisne istrage o navodnim desetinama pogubljenja vojnika, Asadovih pristalica, od pobunjenika u Han el-Asalu, u blizini Alepa, na sjeveru Sirije.

U saopćenju, Sirijska nacionalna koalicija je kazala da je “spremna da sarađuje u nepristrasnoj istrazi o ratnim zločinima počinjenim u svim sirijskim regijama bez izuzetka, kako bi se otkrila istina i osudili odgovorni”.

Koalicija tvrdi da se opredijelila da “poštuje sve međunarodne ugovore” i kazala je da je “spremna da procesuira sve koji su umiješani u zločine ili zlodjela počinjena prema Sirijcima, bilo kojoj strani oni pripadali”.

Koalicija je pozvala Pillay da “brzo djeluje na istrazi na masakrima, posebno onim koje su režimske snage Bašara el-Asada počinile za vrijeme ramazana.

Koalicija je optužila sirijski režim da je “ubio 1.700 ljudi u toku ramazana”, od kojih je 250 ubijenih u toku 20 masakra dokazanih po datumima, mjestima i brojevima i dodala da će detaljan izvještaj biti objavljen u srijedu.

Prema Sirijskom opservatoriju za ljudska prava (OSDH), jedna nevladina organizacija (NVO), koja se poziva na široku mrežu aktivista i medicinskih izvora u Siriji, više od 150 prorežimskih boraca su pogubili pobunjenici nakon zauzimanja Han el-Asala krajem jula.

(Fena)

X