Stanje u Siriji

Sirijska krvava drama se nastavlja: 92 poginulih

501views

Krvoproliće u Siriji ne prestaje, a svakodnevno se nastavlja prebrojavanje žrtava sukoba između snaga režima predsjednika Bashara al-Assada i pobunjenika. Međunarodni opservatorij za ljudska prava u Siriji je saopćio da su u jučerašnjim operacijama sirijskih snaga sigurnosti protiv pobunjenika smrtno stradale 92 osobe.

U saopćenju se navodi da je Asadova vojska koristila i kopnenu i zračnu artiljeriju, a da je najviše žrtava bilo u Halepu i Homsu gdje je život izgubilo 28, odnosno 21 osoba. U Damsku i njegovim provincijama poginulo je 17, Hami sedam, Deyru’z Zoru šest, Idlibu pet, Rakki četiri, Deri tri i jedna osoba u gradu Haseki.

Uporedo s tim, iz Revolucionarnog vijeća Sirije javljaju da je pobunjenička Oslobodilačka vojska Sirije izvela žestoke napade na Centralni zatvor u Halepu s ciljem oslobađanja tamošnjih političkih zatvorenika, kao i napad na vojni aerodrom sirijske vojske Minig.

S druge strane, sirijska novinska agencija javlja da je sirijska vojska neutralizirala veliki broj naoružanih grupa širom zemlje.

(Agencija Anadolija)