Stanje u Siriji

Sirijska granata pala na libanonski Arsal

368views

Najmanje sedam osoba, među kojima i dvoje djece, poginulo je, a najmanje 20 ih je ranjeno pri padu granate ispaljene iz Sirije na pogranično mjesto Arsal, na istoku Libanona, objavio je sigurnosni izvor.

Iako posljednjih godina trpi posljedice rata u Siriji, prvi put je granata pala u središte Arsala.

Reporterka Al Jazeere Zeina Khodr javlja kako nije jasno je li Arsal bio posebno ciljan ili je granata zalutala, te dodaje kako se u pograničnom području vodi nekoliko sukoba sirijskih pobunjenika i režimskih snaga.

Arsal se nalazi na sunitskom području u dolini Bekaa, u koje su pristigli deseci tisuća sirijskih izbjeglica koji su se tamo sklonili od nasilja u svojoj domovini.

Ugrožena i druga libanonska mjesta

Ukupno je više od 20 granata i raketa koje su ispaljene iz Sirije palo na nekoliko libanonskih mjesta – Arsal, Ras Baalbek i Al-Ain, te okolicu Hermela, blizu sirijske granice.

Hermel je uporište šiitskog pokreta Hezbollah, koji je poslao svoje ljude da se bore uz snage sirijskog režima i tamo je u četvrtak izveden napad autobombom u kojem su poginule tri osobe.

Građanski rat koji se skoro tri godine vodi u Siriji prelijeva se i na susjedni Libanon, gdje je prošle godine od raketa, automobila bombi i u sektaškim obračunima stradalo više desetina ljudi.

(Al Jazeera)