Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/2020/wp-content/themes/minbertheme/templates/template_single_post.php on line 1084
Iz minute u minutu - STANJE U SIRIJI

Sirija: Vlada pozvala izbjeglice da se vrate u zemlju

364views

Sirijska vlada pozvala je više stotina hiljada svojih građana, koji su pobjegli nakon izbijanja građanskog rata, da se vrate u domovinu. Ovo uključuje i protivnike predsjednika Bašara al-Asada, javio je AP. Državna novinska agencija SANA izvijestila je da će vlada pomoći svima koji se budu vratili, bez obzira da li je njihov povratak “zakonit ili nezakonit”.

Članovima sirijske opozicije koji žele učestovati u mirovnim pregovorima također će biti dozvoljeno da se vrate u zemlju, izvijestila je u četvrtak navečer SANA.

Pregovori su dio mirovne inicijative za okončanje sukoba u kojem je do sada poginulo više od 60.000 ljudi. Opozicija je odbila inicijativu, insistirajući da Asad odstupi s vlasti.

Više od pola miliona Sirijaca pobjeglo je u susjedne zemlje tokom 22-mjesečnog građanskog rata. Među njima su aktivisti opozicije, dezerteri i pripadnici sigurnosnih snaga koji su prešli na stranu pobunjenika.

(Fena)