Stanje u Siriji

Sirija: U sukobima poginulo 85 osoba

398views

Iz Organizacije za nadgledanje poštivanja ljudskih prava u Siriji saopćeno je da je poginulo 85 osoba u napadima sirijske vojske na opozicione aktiviste širom zemlje, javio je dopisnik agencije Anadolija. U predgrađu Damaska je poginulo 36, u Deyru’z Zoru 15, u Halepu devet, u Idlibu sedam, u Rakki i Homsu po pet, u Deri tri, u Kuneytri dvije i po jedna osoba u gradovima Hama, Haseke i Lazkiye.

U pisanom saopćenju organizacije sa sjedištem u londonu još se navodi da je Oslobodilačka vojska Sirije preuzela kontrolu nad 113. brigadom u gradu Deyru’z Zor od koje je zaplijenila četiri oklopna vozila.

Prema saopćenju, opozicioni aktivisti su organizovali oružani napad na vojni konvoj u gradu Hama, u kojem je poginulo veliki broj militanata iz odreda Sebbiha.

U naselju Tabka, koje je vezano za grad Rakka, nastavljaju se snažni sukobi između Oslobodilačka vojske Sirije i provladine vojske. Opozicijski aktivisti opkolili su Međunarodni aerodrom u Halepu i vojnu bazu Neyrab, navodi se u saopćenju.

(Anadolija)