Stanje u Siriji

Sirija: U posljednja 24 sata poginule 52 osobe

299views

U posljednja 24 sata poginule su 52 osobe širom Sirije u oružanim napadima sirijske vojske Bashara al-Assada na pobunjenike. Među poginulima nalazi se petero djece i jedna žena, navodi se u saopćenju Organizacije za nadgledanje poštivanja ljudskih prava u Siriji (SNHR).

Vojne jedinice Oslobodilačke vojske Sirije preuzele su kontrolu nad nekoliko mjesta i gradova u regiji Istočna Guta. Prekinuvši opsadu Istočne Gute, Oslobodilačka vojska Sirije uspostavila je vezu sa regijom Kalemun, navodi se u saopćenju Revolucionarnog vijeća Sirije.

Naoružana opozicija tenkovskom paljbom onesposobila je veliki broj vojnih vozila sirijske vojske. Tokom oružanog sukoba poginuo je veliki broj Hezbolahovih vojnika i vojnika brigade Ebul Fadil el-Abbas, koji su došli u Siriju kao podrška režimskoj vojsci, a više desetina ih je i zarobljeno, navodi Revolucionarno viijeće Sirije.
 
U regiji Kalamun u gradovima Nebk i Deyr Atiye došlo je do oružanog sukoba između Oslobodilačke vojske Sirije i sirijske vojske zbog čega je zatvorena saobraćajnica Damask-Homs. Vojska opozicije zatvorila je puteve kojima je sirijskoj vojsci stizalo pjačanje i logistika, navodi se u saopćenju.
 
Navodi se da je Oslobodilačka vojska u gradovima Nebk i Deyr Atiye uništila dva oklopna vozila, te da je zarobila veliku količinu streljiva.

(AA)