Vijesti

Sirija: U oktobru u masakrima ubijeno 435 civila

746views

U masakrima koji su prošlog mjeseca počinjeni u Siriji ubijeno je 435 osoba, javila je Sirijska mreža za ljudska prava (SNHR).
Širom Sirije, naveli su u izvještaju, izvedeno je 39 maskra u kojima je život izgubilo 145 djece i 85 žena. U izvještaju su objavljeni podaci koji se tiču napada u kojima je život izgubilo najmanje pet osoba, a koji se karakterišu kao masakr.

Prema izvještaju, 16 takvih napada izvele su ruske snage, a u Deir ez-Zoru je ubijeno 186 civila, među kojima je 65 djece i 35 žena.

Režimske snage počinile su 11 masovnih ubistava u Deir ez-Zoru, Idlibu, Hami i Damasku. Ubijena su 93 civila, od toga 28 djece i 20 žena.

Devet napada sa više od pet mrtvih izvele su međunarodne koalicione snage. Poginula su najmanje 104 civila, među kojima je 37 djece i 25 žena.

Od januara do oktobra ove godine počinjeno je najmanje 325 masakra, podaci su SNHR-a. Za odgovorne za ove masakre navode se međunarodne koalicione snage, Rusija i ISIS.

U dva masakra, koje su na području Deir ez-Zora i Haseke počinili članovi organizacije ISIS, ubijeno je 35 civila, među kojima je 15 djece i pet žena. U još jednom masakru kojeg su neidentificirane osobe počinile u Damasku ubijeno je 17 osoba.

U izvještaju je ranije navedeno da je najmanje 9.000 civila ubijeno u istom periodu u sukobima i napadima širom Sirije. Prema podacima SNHR-a, u oktobru je u Siriji poginulo najmanje 920 civila.

(AA)