Stanje u Siriji

Sirija: U nekoliko gradova poginule 52 osobe

636views

U operacijama vojnih snaga odanih režimu sirijskog predsjednika Bashara al-Assada protiv pobunjenika poginule su 52 osobe, javila je Organizacija za posmatranje poštivanja ljudskih prava u Siriji (SNHR). U saopćenju SNHR-a piše da je sirijska vojska koristila i kopnenu i zračnu artiljeriju, a da je najviše poginulih bilo u Damasku i njegovim provincijama gdje su život izgubile najmanje 24 osobe. U Deyru’z Zori je poginulo osam, Hami šest, Deri i Idlibu po četiri, Rakki tri, Halepu dvije i Homsu jedna osoba.

SNHR navodi da su predgrađa glavnog grada Damaska, Deraya, Duma, Mudamiye, Aseli, Haresta, Muleyha i Yermuk danas bili izloženi intenzivnom granatiranju, te da se na putu prema Međunarodnom aerodromu Damask vodila žestoka borba između Oslobodilačke vojske Sirije i snaga režima Bashara Al-Assada.

S druge strane, sirijski ministar informisanja Omran Al-Zoubi izjavio je da su opozicione snage u napadu na regiju Han Asel u Halepu, ispalivši raketu, koja prema njegovim riječima sadrži hemijske tvari, usmrtile 16 osoba, a ranile 86. Zoubi je u svojoj izjavi osudio zemlje koje pružaju podršku opozicionim snagama.

(AA)