Stanje u Siriji

Sirija: Tokom jučerašnjeg dana ubijene 42 osobe

337views

Najmanje 42 osobe smrtno su stradale u jučerašnjim operacijama snaga odanih režimu predsjednika Bashara al-Assada, sprovedenim diljem ratom zahvaćene Sirije.U napadima koje su režimske snage počele u jutarnjim satima, u Damasku i okolini smrtno je stradalo 28 osoba, Deri pet, Idlibu i Halepu po tri, Homsu dvije, te u Deyru’z Zori jedna osoba, saopćio je Opservatorij za nadgledanje poštivanja ljudskih prava sa sjedištem u Londonu (SNHR).

Prema saopćenju Sirijskog revolucionarnog vijeća (SRGC), režimske snage su nastavile napade minobacačima i raketama na području Halidiye u Homsu, kao i na džamiju Halid Bin Velid koja se nalazi na ovom području.

Unatoč drami koju proživljava sirijski narod, vlast nije dozvolila ni dostavljanje osnovnih životnih i medicinskih potrepština na područje u Homsu koje se nalzi pod kontrolom opozicije, saopćio je SRGC. SRGC je također saopćio da su dijelovi Damaska pod stalnim topničkim udarima, te da je između režimskih snaga i opozicije došlo do sukoba na ulicama glavnog grada.

Do sukoba između dvije strane došlo je i u okolini vojnog aerodroma Kuveyrisu u Halepu.

(AA)