Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/2020/wp-content/themes/minbertheme/templates/template_single_post.php on line 1084
Vijesti - stara kategorija

Sirija spremna pregovarati u Ženevi

408views

Damask je “spreman učestvovati” u raspravama o Siriji koje se trebaju održati krajem januara pod pokroviteljstvom Ujedinjenih naroda u Ženevi, izjavio je u Pekingu sirijski ministar vanjskih poslova Walid Muallem.

“Sirija je spremna učestvovati u međusirijskom dijalogu u Ženevi bez strane umiješanosti”, izjavio je novinarima povodom službene posjete Kini, prenosi Hina.

“Naša delegacija bit će spremna čim budemo imali listu delegacija opozicije. Nadamo se da će nam taj dijalog pomoći u sastavljanju vlade nacionalnoj jedinstva”, dodao je Muallem po završetku razgovora s kineskim kolegom Wang Yijom.

Ruta za rješenje

Prvi put u gotovo pet godina sukoba, 19. decembra je petnaest članova Vijeća sigurnosti, uključujući Rusiju, jednoglasno usvojilo rezoluciju kojom se utvrđuje ruta političkog rješenja građanskog rata u Siriji.

Uz pregovore između opozicije i režima u Damasku, kao i prekid vatre, njome je predviđena tranzicijska vlada za šest mjeseci i izbori za 18 mjeseci.

Glavni direktor UN-a u Ženevi Michael Moller kazao je ove sedmice da će sljedeći pregovori o Siriji biti održani u Švicarskoj “krajem januara”.

(Agencije)