Vijesti

Sirija: Opozicija vratila kontrolu nad devet sela u Idlibu

446views

Turske Oružane snage (TSK), Sirijska nacionalna vojska (SNA) i umjerena opozicija, u okviru operacije ”Proljetni štit“ u posljednja 24 sata, vratile su kontrolu nad devet sela, koja su, snage režima Bashara Al-Assada zauzele ignorišući sporazume iz Astane i Sočija, javlja Anadolu Agency (AA).

TSK-a i umjerena opozicija u okviru ”Proljetnog štita“ pokrenule su operaciju prema područjima južno od Idliba i na periferiji Hame, koja su zauzeli Assadov režim i saveznici.

Uz artiljerijsku podršku turskih snaga, snage umjerene sirijske opozicije napreduju u borbi protiv snaga Assadovog režima. Režimske snage pretrpjele su velike gubitke. Uništeno je najmanje šest tenkova, sedam artiljerijskih gnijezda i 14 vojnih vozila, te je neutralizirano najmanje 46 vojnika režima.

Od jučer umjerena opozicija uspostavila je kontrolu nad selima Ankavi, Kahira, Manavra i Tal Zajren, na periferiji Hame, te Hallube, Kukfin, Kefer Avid, Sfuhen i Fattere, na jugu Idliba.

Intenzivni sukobi između režimskih snaga, koje čine vojska Assadovog režima i strane terorističke grupe koje podržava Iran i dalje traju.

(AA)