Iz minute u minutu - STANJE U SIRIJI

Sirija: Novih 144 poginulih

417views

Međunarodni opservatorij za ljudska prava u Siriji je saopćio da je u jučerašnjim operacijama sirijske vojske protiv pobunjenika poginulo najmanje 144 osoba.

U saopćenju opservatorija iz Londona se navodi da je u raketnim i zračnim napadima sirijske vojske u damaškim naseljima Aseli, Mudamiye, Deraya, Haresta, Hacer Esved i Istočnoj Guti život izgubilo najmanje 70, a ranjeno na desetine osoba.

Stradanje u ratom zahvaćenoj Siriji i jučer je nastavljeno nesmanjenim intenzitetom, a u Halepu su poginule 34, Homsu 13, Hami devet, Derai sedam, Deyru’z Zoru šest, Idlibu četiri i Rakki jedna osoba.

Sirijsko revolucionarno vijeće javlja da su sukobi između vojske odane režimu predsjednika Bashara al-Assada i pobunjeničkih snaga Oslobodilačke vojske Sirije nastavljeni i da pobunjeničkke snage bilježe napredovanje u zauzimanju provincije Haresta kod Damaska.

Iz Vijeća također javljaju da je u artiljerijskom napadu Assadove vojske, od eksplozije dvije granate koje su pale na porodičnu kuću u blizini palestinskog izbjegličkog kampa Yemruk, stradala kompletna porodica.

Agencija Anadolija saznaje da je usljed granatiranja zapaljena džamija Harmala Bin Velida u damaškoj regiji Cobar.

Iz Revolucionarnog vijeća saopćavaju da je Oslobodilačka vojska Sirije srušila borbeni avion sirijske vojske u Damasku i da je to bio povod za žestoka artiljerijska dejstva Assadovih snaga.

(Anadolija)