Stanje u Siriji

Sirija: Jučer ubijene 34 osobe, teško oštećena Emevijska džamija

572views

U vojnim operacijama u Siriji u protekla 24 sata poginule su 34 osobe među kojima je jedno dijete i četiri žene, javlja Anadolu Agency. U saopćenju Organizacije za nadgledanje poštivanja ljudskih prava u Siriji (SNHR) navodi se da su režimske pješadijske snage potpomognute artiljerijskom paljbom napale i ubile ukupno 39 ljudi na položajima pobunjeničkih snaga. Od toga je u predgrađima Damaska poginulo 19, u Hami, Halepu i Deri po četiri, u Idlibu dvije te jedna osoba u Deyru’z Zori.

Revolucionarno vijeće Sirije javilo je kako su snage Slobodne vojske Sirije znatno napredovale na ratištu u blizini grada Rakka zauzevši jednu vojnu kontrolnu tačku i zarobivši deset vojnika režimske vojske.

U sukobima je teško oštećena historijska Emevijska džamija.

U napadima režimskih snaga na pobunjeničke položaje srušen je istočni zid džamije. Režimske snage su također iz artiljerijskog oružja gađale područje kroz koje prolazi put do Halepske tvrđave.

Na područje Maarratu’n-Numana bačena je barel bomba prilikom čega su nastale velike materijalne štete, a ispod ruševina izvučeno je mnogo povrijeđenih.

(AA)