Stanje u Siriji

Sirija: Islamska država zauzela još jednu vojnu bazu

590views

Minber.ba – Borci Islamske države zauzeli su ključnu vojnu bazu Brigade 93 sirijske vojske u pokrajini Raqa, javio je Sirijski opservatorij za ljudska prava u petak.

ISIS je zauzeo Brigadu 93 nakon žestokih borbi i trostrukog samoubilačkog bombaškog napada“, rekao je Rami Abdel Rahman, direktor Opservatorija, dodajući da vladine snage trenutno drže samo jednu poziciju u pokrajini Raqa, i to aerodrom Tabqa.

Neki vojnici su se povukli iz Brigade 93 već u julu nakon što je zauzeta Divizija 17, još jedna baza u toj regiji gdje je najmanje 85 ljudi poginulo u borbama, ili je po kratkom postupku pogubljeno ubrzo nakon toga, naveo je Opservatorij.

Naveli su dalje da je u borbamama za Brigadu 93 poginulo 36 vojnika, od kojih je nekima odrubljena glava, a drugi su poginuli u borbama ili u početnom trostrukom samoubilačkom bombaškom napadukoji je pokrenuo napad.

Najmanje 15 boraca ISIS-a je poginulo, uključujući i tri bombaša samoubice koji su se raznili na ulazu u bazu na početku napada u srijedu navečer.

Assad je obećao da će ponovno zauzeti Raqu. Ne samo da to nije učinio, nego je on izgubio svoje baze“, rekao je Abdel Rahman.

(Minber.ba/AFP)