Vijestiiiiii

Singapur blokirao pristup filmu “Nevinost muslimana”

585views
Na zahtjev vlasti u Singapuru je blokiran pristup antiislamskom filmu “Nevinost muslimana”, koji je prouzrokovao nasilje u više arapsko-muslimanskih država.

Ukoliko neko pokuša da pogleda video na YouTubeu, kao i povezane klipove, pojavit će se crni ekran na kojem piše “Sadržaj nije na raspolaganju u vašoj zemlji, jer je na zahtjev vlade povučen”.

YouTube, čiji je vlasnik Google, do sada je blokirao pristup kontroverznom filmu u nekoliko država, među kojima su Malezija i Indonezija, najmnogoljudnija muslimanska država, te Indija, Saudijska Arabija, Pakistan, Afganistan i Sudan.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Singapura zatražilo je jučer blokadu filma zbog zabrinutosti za bezbjednost, jer postoji strah da bi ovaj film stvorio razdor i ogorčenje među različitim zajednicama u Singapuru.

Većinu od oko pet miliona stanovnika Singapura čini kineska etnička zajednica, ali postoji i značajna malezijska zajednica sa većinskim muslimanskim stanovništvom, koje predstavlja nešto više od 13 posto stanovništva.

Amaterski niskobudžetni film “Nevinost muslimana”, koji je nastao u Los Angelesu, prouzrokovao je talas nezadovoljstva i protesta u nekoliko država.

(SRNA)